Mestilah Microsoft Windows,Apera...?
Salah, Sepertimana yang anda semua tahu, konfigurasi security yang ada didalam microsoft windows adalah bersifat closed dan juga tidak dicipta untuk mengodam sistem lain, akan tetapi, windows tetap boleh digunakan sebagai medium operating system untuk menggodam atau pencurian data sekiranya disertakan dengan beberapa software luaran.
Alahai, kenapa macam tue pulak??
windows dicipta untuk keselesaan dan kemudahan para penggunanya, didalam masa yang sama, windows adalah bersifat "sumber tertutup" yang bermaksud anda tidak dapat membaca coding-coding yang digunakan untuk sistem itu beroperasi. windows lebih menggunakan GUI(Graphical User Interface) daripada sistem CLI(Command Line Interface). dari segi tahap kemampuan, CLI mempunyai kuasa kemampuan penggunaan komputer yang lebih tinggi daripada GUI.
Picture
Arrgghhh..Apa itu GUI?
Mudah jer, GUI mengandungi Icon dan viewnya lebih cantik. seperti anda buka my Computer, satu tetingkap(window) yang mengandungi data didalam my computer anda akan dinyatakan dan ditunjukkan. anda hanya perlu klik. CLI pula anda perlu menggunakan "keyboard" hampir sepenuhnya.

Ohh.. Jadi, ape OS yang terbaik??
Linux, Linux mempunyai distribution yang banyak, dan yang paling terbaik, ialah Backtrack. Operating System Backtrack ini boleh digunakan untuk hacking database,website,computer mahupun wireless(bluetooth termasuk). Biarpun bunyinya seakan-akan menyeronokkan. tapi Operating System Backtrack ini lebih kepada CLI. Still menggunakan GUI, cuma bila nak "buat something". anda perlu menggunakan CLI.

Eh, ade crack tak macam windows..maleh aa nak bayar2..
Percaya ataupun tidak, ianya percuma.. jangan ditanya kenapa ianya percuma. sebab ianya dibina untuk melawan windows dan Mac atau apa-apa software berbayar. Boleh Update macam windows. tidak memerlukan CD-key,Activation-key atau ape-ape macam key.

Boleh laa sy hack wireless rumah sebelah..hehe
Haaa... itu hak masing-masing. bagi saya.. Backtrack ini dicipta untuk mereka yang berkerja sebagai Programmer Security untuk test tahap kemampuan security website,computer,software mereka. Backtrack dicipta untuk itu sebenarnya, tetapi ada yang menyalah gunakan untuk hack wireless. Tp kan, dah dowang yang tak nak upgrade security, jangan lah salahkan mereka yang hack sistem mereka. sepatutnya mereka berusaha untuk kuatkan balik sistem mereka. barulah namanya good programmer.

Ada Info lebihan tentang backtrack ini tak??
Sekiranya anda faham term-term didalam dunia perkomputeran, anda boleh go to laman web backtrack . Kebetulan pula, Backtrack 5 akan dikeluarkan 10 Mei 2011 ini, Moh, kita tengok overview Backtrack 5 ini. Ingat tau, Tag Line Backtrack "The Quieter You Become, The More You Hear". Oleh itu, Jangan salah gunakan program ini secara Terok...

IFrame Digunakan Disini:Leave a Reply.