Bagi pelajar-pelajar UiTM Pahang khususnya dan lain amnya, secara rasminya, virus short-cut telah menjadi satu masalah besar bagi pengguna-pengguna komputer, virus shortcut ini mampu menyebabkan delay mahupun masalah directory/folder kerana segala folder-folder didalam thumdrive ataupun removeable storage menjadi hilang.Sebenarnya, folder-folder tersebut tidak hilang,cuma folder-folder tersebut hanya hidden disebalik data yang ada.
Virus shortcut adalah berbeza dengan virus folder yang baru dijumpai baru-baru ini, buat masa ini, saya tidak menjumpai cara terbaik untuk menyelesaikan masalah virus folder. virus folder adalah satu file yang berbentuk folder yang sekiranya diklik, virus tersebut 
mudah merebak kedalam system. virus folder sebenarnya sukar dikenali berbanding virus shortcut, cuma yang membezakan kemampuan damage dua-dua file ini adalah sangat besar, virus folder mampu menyebabkan directory tidak boleh diaccess. biarpun menggunakan command tree. berbanding shortcut virus, shortcut virus tidak menyebabkan masalah data, cuma sekiranya merebak masuk kedalam computer anda, satu masalah CPU usage akan menyebabkan CPU anda berkerja lebih berat hanya untuk tugas memastikan virus shortcut itu tadi keep "alive". tutorial yang saya ingin tunjukan adalah membuang virus shortcut didalam thumdrive dan memulihkan data anda dengan a few command line didalam CMD. tutorial untuk membuang virus shortcut didalam computer anda tanpa memerlukan format, saya akan terangkan kemudian.
Pertama sekali, anda perlu memastikan computer yang anda ingin gunakan mempunyai anti-virus untuk mengelakkan virus tersebut masuk kedalam komputer sekiranya anda tersilap langkah, buat masa ini, avast free edition mampu untuk stop attack daripada virus shortcut mahupun folder. anda boleh mendownload avast free edition disini(open in new window).
berikut adalah step-step yang anda boleh gunakan untuk solve this particular problem easily.
step 

1, masukkan thumdrive anda ke komputer anda, pastikan anda hold key shift ketika anda sedang memasukkan thumdrive anda. 
2. setelah anda memasukkan thumdrive anda, tekan start menu - all programs - accessories - command prompt (windows vista/7) ataupun hanya taip CMD pada search bar di start menu anda.
3. dialog command prompt akan keluar, anda hanya perlu menaip latter thumdrive anda, sebagai contoh, latter thumdrive yang anda masukkan tadi ialah F, jadi anda perlu taip F: kedalam CMD. 
4. kemudian masukkan command yang diberikan dibawah
del *.lnk       // LNK tau, bukan ink, tulis dalam huruf kecil.lepas tue hit enter key, Command ini untuk delete semua shortcut yang ada.
attrib -s -h /s /d       //command ini untuk unhide semua file dan folder.
del autorun.inf       //virus shortcut akan menggunakan autorun ini untuk automatically run apabila thumdrive dimasukkan.
setelah itu, anda telah berjaya menyelesaikan masalah virus shortcut anda, tugas terakhir yang anda perlu lakukan ialah

5. delete program virus tersebut! paling penting bagi mengelakan gejala yang sama berulang, untuk mengenali program virus tersebut, berikut adalah klu-klunya.
     5.1 mempunyai nama yang aneh dan tidak tersusun seperti assbtez dan sebagainya, nama adalah berbeza bagi setiap thumdrive yang berbeza, sekiranya anda masukkan thumdrive lain yang terkena virus ini, namanya pasti akan berbeza.
    5.2 mempunyai icon seperti ini
Picture
mungkin virus ini dibuat mengunakan VB atau creator virus ini like VB too much
5.3 ada 2 program, pastikan delete kedua-duanya, kedua-duanya mempunyai nama yang berbeza, persamaan antara mereka ialah icon yang sama :)

6. selesai, thumdrive anda telah berjaya dibersihkan.

*sila comment untuk mendapatkan reaksi anda, adalah dibenarkan untuk anda distribute tutorial diatas. kalau boleh, sertakan link ke blog ini :).
***kebaikan menggunakan CMD ialah, shorcut dibuang secara terus tanpa masuk kedalam recycle bin.jangan lupe clearkan recycle bin anda selepas buat tutorial ini.Leave a Reply.